Logo Wintertuinen Ursulinen

De Wintertuin

1841

Acht zusters Ursulinen verlaten hun klooster in Tildonk en vestigen zich in de Bosstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Hun ambitie? Het oprichten van een nieuw klooster met een meisjesschool. Snel hierna openen zij ook een betalende kostschool op het domein en breiden ze de bestaande gebouwen uit.

 

1900

Het Ursulineninstituut is tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De zusters spelen hierop in en laten een indrukwekkende ontvangstruimte in art-nouveaustijl optrekken: de wintertuin. Een gedurfde keuze, maar het prachtige bouwwerk met kleurrijke glas-in-loodkoepel doet wat het moet doen: dochters van de welgestelde burgerij van over de hele wereld aantrekken.

1921

De fragiele wintertuin heeft WOI grotendeels overleefd. Door de constructie te draaien en tussen twee vleugels in te plaatsen, willen de zusters de kwetsbare structuur beschermen. In 1921 wordt de verplaatste wintertuin opnieuw in gebruik genomen.

1987

De wintertuin wordt als monument beschermd omwille van de uitzonderlijke historische, artistieke en architecturale waarde. Vanaf 1997 worden een aantal restauraties uitgevoerd, o.a. van de binnen- en buitenkoepel.

2000

Sinds de eeuwwisseling wordt de art-nouveausite opengesteld voor het publiek. Enthousiaste vrijwilligers van vzw Wintertuin Ursulinen organiseren geleide groepsbezoeken, waardoor de interesse voor deze verborgen parel gestaag toeneemt.

2022-2024

De Wintertuin sluit eind 2022 voor restauratie- en renovatiewerken. In 2024 opent het prachtige gebouw opnieuw de deuren. Ook individuele bezoekers kunnen de site vanaf nu ontdekken aan de hand van een gloednieuw belevingsparcours met audiogids. 

Art nouveau

De feeërieke wintertuin uit 1900 is opgetrokken in art-nouveaustijl. Het veelkleurige glas-in-loodraam van de koepel brengt de thema's van ochtend, middag en avond tot leven: een geliefd motief in deze kunststroming. Ook zal je talloze bloemen- en dierenmotieven ontdekken die in het glaswerk zijn verweven. De Wintertuin van de Ursulinen is een uitzonderlijk vroeg buitenstedelijk voorbeeld van deze bijzondere stijl. Kortom, een prachtig staaltje art nouveau van wereldniveau!

Plan je bezoek

Plan je een bezoek aan de Wintertuin? Reserveer en betaal je ticket(s) op voorhand online.

Wie is Wintertuin?

De Wintertuin van de Ursulinen is een samenwerking tussen Stichting Kempens Landschap en vzw Wintertuin. Samen schrijven ze aan het bijzondere verhaal van deze unieke erfgoedsite.