Logo Wintertuinen Ursulinen

Wintertuin van de Ursulinen wordt klaargestoomd voor heropening in mei 2024

 

Eind mei 2024 breekt een nieuw hoofdstuk aan voor de Wintertuin van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De erfgoedparel heropent na restauratiewerken de deuren voor het grote publiek. Een nieuw belevingsparcours neemt bezoekers terug mee naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut. Stichting Kempens Landschap is de motor achter de werken en de ontwikkeling van de nieuwe museale beleving.

Verscholen in hartje Onze-Lieve-Vrouw-Waver, vlakbij Mechelen, ligt de grootste publiek toegankelijke art-nouveausite van Vlaanderen: de Wintertuin van de Ursulinen. De feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel maakt deel uit van een als monument beschermd gebouwencomplex. De zusters Ursulinen lieten het bouwwerk in 1900 optrekken als ontvangstruimte om dochters van de welgestelde burgerij van over de hele wereld aan te trekken. Door zijn merkwaardige geschiedenis en bijzondere architectuur heeft de locatie een enorm toeristisch potentieel.

We zijn ervan overtuigd dat de Wintertuin 2.0 heel wat kijklustigen zal aantrekken. De zusters Ursulinen zetten deze plek aan het begin van de 20e eeuw op de internationale kaart. Wij kunnen hen geen grotere eer bewijzen dan die ambitie opnieuw na te streven. Met een schitterend resultaat: bezoekers uit binnen- en buitenland krijgen er een aantrekkelijke attractie bij.

Stichting Kempens Landschap heeft het patrimonium sinds 2017 in erfpacht. De organisatie kan voor het project rekenen op erfgoedpremies van ca. 174.000 en 178.000 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed en een hefboomsubsidie van 1.269.282 euro van Toerisme Vlaanderen. Daarnaast kende het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCi) van de Vlaamse Overheid een investeringssubsidie toe om de fysieke toegankelijkheid van de Wintertuin te verbeteren. Die subsidie van ruim 57.000 euro maakt een beter onthaal mogelijk voor mindervalide bezoekers.

Praktische info

De Wintertuin heropent in mei 2024 met een gloednieuw interactief belevingsparcours.

Bezoek de Wintertuin

Plan je een bezoek aan de Wintertuin?
Koop je tickets online. Ontdek de verschillende formules en tarieven.