Logo Wintertuinen Ursulinen

Vrijwilligers vzw Wintertuin in de kijker

Dat de Wintertuin van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver op trouwe vrijwilligers kan rekenen, is een understatement. De art-nouveauparel wordt draaiende gehouden door een team van zo’n 35 enthousiastelingen. Wij hadden een gezellige babbel met Hilde Verbruggen en Paul Verwaest. Samen hebben ze al meer dan 35 jaar aan vrijwilligerswerk op de teller staan. “Het is een voorrecht om op zo’n prachtige locatie te mogen werken.”

De vrijwilligers van de vzw Wintertuin zijn van alle markten thuis. Bezoekers ontvangen, gidsbeurten inplannen, mails beantwoorden, boodschappen doen, lampen vervangen en dakgoten reinigen. Het zijn maar enkele van de taken die ze op zich nemen. Toch moeten Paul en Hilde niet lang nadenken wanneer we hen vragen naar hun favoriete taak. “Bezoekers rondleiden”, klinkt het unaniem.

Hilde: “Gidsen op deze site is absoluut geen voorgesneden brood. En dat is juist wat het zo aantrekkelijk maakt. Hier krijgt iedereen de vrijheid om een persoonlijke touch te geven aan zijn of haar gidsbeurten. Er zijn geen strakke richtlijnen, maar er is ruimte om passie en kennis te delen op een manier die voor ons natuurlijk aanvoelt.”Daar is Paul het 100% mee eens. “Het meest bevredigende gevoel als gids is wanneer je merkt dat je publiek echt geïnteresseerd is. Het geheim om vrijwilligerswerk vol te houden, is ervoor te zorgen dat je iets doet waar je echt van geniet. Het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer je anderen kunt inspireren en tegelijkertijd jouw eigen passie kunt uitoefenen, is onbetaalbaar.”

De cirkel is rond

De vrijwilligersploeg van de Wintertuin bestaat voor een groot deel uit oud-leerkrachten. Zij kennen de locatie en de verhalen erachter op hun duimpje. Ook Hildes levensverhaal is op een unieke manier verweven met de site. “Vanaf mijn 11e tot mijn 17e heb ik zelf op deze school gezeten en daarna heb ik een groot deel van mijn leven doorgebracht op deze plek als leerkracht chemie. Ondertussen lopen er al kleinkinderen van mij rond op de school. De cirkel is rond! Toen mij in 2017 gevraagd werd om het voorzitterschap van de gidsenwerking op te nemen, heb ik geen seconde getwijfeld. Een unieke kans.”

Vooraleer Hilde aan het roer kwam, deed ik een groot deel van de werking alleen”, aldus Paul. “Na mijn pensioen in 2011 zat ik hier bijna elke dag. Mails beantwoorden, gidsen aansturen, klusjes uitvoeren en boodschappen doen. Ik deed het allemaal. Maar al dat werk begon op termijn toch wat veel te worden. Hilde kwam als geroepen (lacht). Toch is en blijft het absoluut een voorrecht om op zo’n prachtige site vrijwilligerswerk te mogen doen.”

Renovatiewerken

De Wintertuin is momenteel gesloten voor restauratie- en renovatiewerken. Paul: “De vrijwilligerswerking staat nu op een laag pitje. Normaal gezien komen we maandelijks samen met de ploeg, maar tijdens de werken kunnen we weinig doen. We kijken uit naar de heropening volgend jaar. Er komt dan ook een nieuwe website met een online boekingsmodule voor rondleidingen én met tickets voor een nieuw belevingsparcours voor individuele bezoekers. Dat zal ons een hoop werk besparen.”

“Ik ben er zeker van dat de Wintertuin 2.0 heel wat kijklustigen zal aantrekken”,vult Hilde aan. “Kijk naar deze prachtige erfgoedparel. Het product verkoopt zichzelf, niet waar?”

Vrijwilligers

Meer weten over de vrijwilligerswerking van de Wintertuin? Neem contact op via onderstaande knop.

Bezoek de Wintertuin

Plan je een bezoek aan de Wintertuin?
Koop je tickets online. Ontdek de verschillende formules en tarieven.